Solnhofeni mészkőlapok burkolási alapjai

Solnhofeni Mészkő 5-7 mm vastag Kőburkolat

Szabálytalan alakú természetes köveknél a világszabvány szerinti kereskedelmi m2 3-10 cm-es fugával értendő. Nálunk Magyarországon legtöbbször szűkebb a fugaigény, ezért célszerű 10-30%-os szabási és beépítési többlettel kalkulálni. (Méretre vágott köveknél is érdemes minimum 5-10%-al számolni)

A Solnhofeni (5-7 mm vastag, 8-12 mm vastag) tömött mészkőlapokat elsősorban beltérben függőleges és vízszintes felületek, valamint kültérben főként függőleges felületek burkolására javasoljuk. Kültéri járófelületként való alkalmazás esetén a fagyállóság nem garantált! A rizikó csökkentése érdekében kültéri járófelület esetén minimum 9-10 mm vastagságú, válogatott, rétegmentes köveket szabad csak beépíteni a burkolástechnikai előírások maximális betartásával.

Kültérben a szerkezetet a nedvességtől védeni kell és amennyiben szükséges vízszigetelést (Mapei Aquadefense, Quick-Mix FDS, Kvarc Szigetelő Habarcs) kell alkalmazni. A csapadékvíz elvezetését meg kell oldani  a tervezett tágulási hézagok, a hézagkiosztás, valamint a megfelelő lejtési viszonyok kialakításával együtt. Mészköveket a fagyállóság növelése miatt erősen ajánlott impregnálni (BPS, NFS 704, NFV 705, Stone-Protector)!

Természetes kövek burkolásánál a lapok rögzítését különös gonddal kell megtervezni. A burkolandó felület megfelelő anyagú, minőségű és szerkezetű legyen! Rizikós aljzatoknál pl.: hőszigetelésnél, magashomlokzatnál, stb. kérje szaktanácsadásunkat! A burkolandó beton alapfelület maradék nedvességtartalma az előírt érték alatti legyen, illetve ahol minimális technológiai kivárási idő szükséges, azt be kell tartani. A zsugorodási folyamatok miatt a cementkötésű esztrich (esztrich beton), aljzatbeton esetén minimum 28 nap! A vakolat légszáraz legyen. A burkolandó felületet előírásszerűen elő kell készíteni úgy, hogy az repedésmentes, megfelelő szilárdságú, tiszta, por- és tapadást gátló szennyeződésektől mentes legyen. Az aljzatban lévő repedéseket beton repedésjavító gyantával (Mapei Eporip Turbo, Mapei Eporip) ki kell javítani.

Az aljzatokat a burkolás előtt alapozni kell (Sopro GD, Quick-Mix UG). Nem kellően szilárd felületű vagy gyenge szilárdságú cementkötésű aljzatok esetén Prosfas felületszilárdító használata javasolt. Szükség esetén gyorskötő javítóhabarccsal (Sopro AMT 468, Quick-Mix RZE) ki kell egyenlíteni az aljzatot, illetve a lejtést adó réteget el kell készíteni. Ahol szükséges pl.: erkély, terasz, lábazat, támfal, kerítés, üzemi víz, stb. vízszigetelést alkalmazzunk.

A természetben bányászott kövek ásványi összetétele változó, mindenegyes kőlap egyedi, ezért természetes kövek esetén a bemutatott mintakövek, mintafelületek színben, struktúrában, stb. eltérhetnek az egyes szállítmányoktól. A fentiek miatt a burkolandó köveket át kell rakni, ki kell válogatni ahhoz, hogy a maximális szépészeti és minőségi eredményt megkapja az építtető. Kültéri burkolatok esetén csak válogatott lapokat szabad beépíteni!

Mivel a hasított kövek felülete bányanyers, ezért a beépítés előtt a felső, instabil és laza rétegeket nagynyomású vízzel, drótkefével stb. el kell távolítani. A beépítéskor a kőlap száraz és tiszta legyen. A köveket csak speciális vágókoronggal (Top Marmor 1002, Top Marmor 1009) szabad vágni, amely nem roncsolja a kő struktúráját. A burkoláskor az aljzat és a környezet hőmérséklete +5°C és +25°C között legyen!

A természetes köveknél az építési nedvesség valamint a csapadékvíz felületi elszíneződést okozhat. Trasszcement tartalmú ragasztókkal (Kvarc Extra Flex, Quick-Mix RKS, Mapei Maxi S1) és fugázókkal (Sopro MFT, Sopro Fl, Mapei Ultracolor) csökkenthetők az elszíneződések, a technológia beállításához próbaragasztást és próbafugázást javaslunk.

Nagyobb terhelés esetén (közösségi épületek padlói, kültér, stb.) üregmentesen kell a ragasztóágyat beépíteni az úgynevezett „buttering-floating” vagy kombinált ragasztási technikával, ahol nemcsak az aljzatot kellősítjük a ragasztóval, hanem a burkolólap hátoldalát is.

Fugázás előtt a leragasztott lapok felületét tiszta vízzel lemossuk, valamint a fugákban lévő esetleges szennyeződéseket (por) kitisztítjuk. A megszáradt lapok felületét a járófelületre is alkalmas impregnálóval (kisebb ecset vagy szivacs segítségével) óvatosan lekezeljük úgy, hogy az a fugákba ne kerüljön. A fugázást ennek kiszáradása után kezdhetjük, tehát az impregnálót a fugázás előtt célszerű felvinni, mert ezzel megkönnyítjük a lapokról a fugázóanyag lemosását. Az impregnálást 1-3 évente javasoljuk megismételni, a felület mindig tiszta és száraz legyen! A fugára is rákenhető, annak védelmét is javítja .

Az előírt helyeken speciális, elszíneződésmentes, rugalmas hézagtömítőt kőszilikont (Sopro Msil) kell beépíteni. Ilyen helyek lehetnek: negatív és pozitív sarkok, meződilatációk (beltérben min. 36 m2-ként, kültérben min. 12-16 m2-ként) idegenanyag csatlakozások, szerkezeti dilatációk stb. A rugalmas hézagtömítő  szélessége beltérben min. 8 mm, kültérben min. 10 mm legyen, illetve szerkezeti dilatáció esetén a méretezett dimenzió. Az úgynevezett háromdimenziós letapadás elkerülése végett a rugalmas hézagtömítő beinjektálása előtt ajánlott a DIN háttérkitöltő profil használata.

A fentiek betartásával elérheted, hogy időtálló burkolatod legyen, amelyre a szomszédok is csak irigykedve fognak nézni!

Tisztitás

A Bavaria természetes kőlapburkolatok tisztítása egyszerű és olcsó: tiszta, langyos víz és folyékony szappan elegendő. Makacs szennyeződések eltávolítására (előzetes próbatisztítás után) kőtisztító sampont használunk.

„A megfelelő szépészeti hatás elérése érdekében előírás, hogy a csodás Solnhofeni

           mészkövet felburkoló szakember 1-2 dl minőségi vörösbort fogyasszon!”

Carlo, a kövek szerelmese..

Picture of Kerese Károly

Kerese Károly

Kerese Károly vagyok építészmérnök és a Carlo Stone Kőcentrum alapítója. A több, mint 30 éves tapasztalatommal segítem a magánembereket, kivitelezőket és burkolókat a legmodernebb burkolástechnikai megoldásokkal, hogy senkinek ne legyen garanciális gondja!

Hasonló cikkek