BPS impregnáló előnyei és használata

Thompson's BPS One Coat Színmélyítő Kő-és Téglaimpregnáló

Block Paving Seal (BPS) One Coat – színmélyítő, hidrofóbizáló bevonat járó- és oldalfelületre

Alkalmazási területei:

 • Tégla
 • Terméskő
 • Térkő
 • Beton
 • Műkő

A BPS 1C kopásálló folyékony akrilgyanta alapú bevonószer. Ellenáll az olajnak, üzemanyagnak, penésznek és gombának is. Kemény és tiszta bevonatot képez, amely védi a felületet az időjárás viszontagságaitól és a mohásodástól is. A fugában lévő homokot is stabilizálja, így megelőzi a kimosódását és az elemek mozgását.

A BPS 1C kemény, áttetsző, de nem filmszerű réteget alkot a felületeken. A térkő, a terméskövek színét, erezetét, mintázatát kiemeli és színük fakulását meggátolja. A fagyás okozta roncsolódást, repedezést, mállást megelőzi. A kő, műkő és tégla élettartamát jelentősen megnöveli, tisztántarthatóságát javítja. A bevonat rövid idő alatt elkészíthető és még aznap járható is. Száradási ideje 10 °C-on 60 perc, 20 °C-on 30 perc.

Felhasználás:

 1. A felület előkészítése: A beton vagy kő elemek és a fugakitöltő homok egyaránt legyen száraz, a homok legyen jól tömörített és a szintje legyen alacsonyabban a blokkok szintjénél. Távolítson el minden piszkot, olajat, zsírt és laza részt, melyek megakadályozhatnák az bevonat felületbe való beszivárgását. Savmentes tisztítószerrel távolítsa el az esetleges makacs szennyeződéseket és mohákat, majd alaposan öblítse le a felszínt tiszta vízzel. Ezután hagyja azt megszáradni.
 2. Kezelés: Rázza fel alaposan, majd öntse a festőhenger tálcájába. Használjon jó minőségű hosszú szőrű festőhengert, kefét, ecsetet, vagy permetezőt az anyag felvitelére. Ügyelni kell arra, hogy a BPS 1C minden felületi egyenlőtlenséget befedjen, de tócsák ne maradjanak a mélyedésekben. A kezelt felületet 4 óra elteltével könnyű, 24 óra elteltével pedig járműforgalomnak is ki lehet tenni kb. 20°C-os külső hőmérséklet esetén.

Megjegyzések

Néhány járólap idővel megsötétül, illetve elszíneződik. A bevonat ezt az elszíneződést kivilágosíthatja. A teljes felszín lekenése előtt mindig végezzünk egy kis kevésbé feltűnő helyen próbakenést. Védje a környező növényeket, vagy műanyag tárgyakat. Az esetleges foltokat távolítsa el lakkbenzinnel. Alacsony hőmérséklet esetén a szilárdulási idő megnő. Polírozott (fényes) felületen ne, vagy csak sikeres előzetes próba után használja! A BPS-t elég egy rétegben, egy munkamenetben felvinni.

BPS 1C további attribútumai:

 • Kiadósság: Átlag 30 m²/5 liter, kb 4-8 m²/1l a felület nedvszívóképességétől függően
 • Kiszerelés: 5l -es kanna, 4l-es kanna, 3l-es kanna, 2l-es kanna, 1l-es palack
 • Tárolás: Száraz, hűvös helyen. Mivel gyúlékony oldószert tartalmaz, a tárolás és felhasználás során a tűzveszélyre különösen ügyelni kell!
 • Tárolási idő: Minimum 24 hónap bontatlan csomagolásban
 • Impregnálások között eltelt idő: Az impregnálást 1-3 évente javasoljuk megismételni

BPS 1C alkalmazása természetes kövek, betonlapok, téglák kifugázása előtt, a fugázás megkönnyítésére

Fugázás előtt a leragasztott lapok felületét tiszta vízzel lemossuk, valamint a fugákban lévő esetleges szennyeződéseket (pl.: por) kitisztítjuk. A megszáradt lapok felületét a járófelületre is alkalmas BPS 1C színmélyítő hidrofóbizálóval (impregnálóval) átitatjuk úgy, hogy az a fugákba ne jusson be, csak a kő felületi síkjára kerüljön (felh: 4-8l/m2), gumikesztyű használata javasolt! Munkavégzéskor lehetőleg szellőztessük a helyiséget (beltérben)! A fugázást ennek kikeményedése után kezdhetjük. Ez a módszer megkönnyíti a lapokról a fugázóanyag lemosását, valamint plusz felületi védelmet ad, növeli a későbbi tisztíthatóságot és a fagyállóságot.

Üzletünkben többféle impregnáló anyag is kapható a BPS 1C-n kívül (NFS 704, NFV 705, Stone Protector, Tégla Impregnáló, Repol S4). Ezek az impregnálók is a fentebb leírt jótékony hatásokkal rendelkeznek (pl.: burkolat élettartam megnövelése, fagyás okozta védelem, szennyeződések elleni védelem, stb.), azonban egyes tulajdonságaik változóak (pl.: felhordási rétegszám, színmélyítő tulajdonság, kiadósság, stb.). A megfelelő impregnálószer kiválasztása érdekében ajánlunk egy személyes/telefonos egyeztetést.

Carlo, a kövek szerelmese..

Kerese Károly

Kerese Károly

Kerese Károly vagyok építészmérnök és a Carlo Stone Kőcentrum alapítója. A több, mint 30 éves tapasztalatommal segítem a magánembereket, kivitelezőket és burkolókat a legmodernebb burkolástechnikai megoldásokkal, hogy senkinek ne legyen garanciális gondja!

Hasonló cikkek