fbpx

Természetes kövek kültérben

Nemcsak középületekben, hanem a magánszféra építkezéseinél is reneszánszát éli a természetes kövek alkalmazása.Felületük és rajzulatuk utánozhatatlan karaktert és melegséget sugároz-mindenegyes kőlap egyedi unicum.   A kövek sokrétűsége, különböző műszaki tulajdonsága azonban sokszor próbára teszi  még az építési szakember tudását is.

Cikkünk abban próbál eligazítást nyújtani, hogy melyik terméskövet, mely igénybevételhez, milyen ragasztó – fugázó rendszerrel lehet  biztonsággal és időtállóan alkalmazni. Kültérben csak megfelelő szilárdságú és válogatott köveket szabad beépíteni. Teraszhoz,gépkocsibehajtóhoz a mészköveket nem ajánlom, ide pl.:a megfelelő fagyállósággal bíró,olvasztósó álló kvarcitokat lehet beépíteni-ügyelve a megfelelő vízelvezetésről,min.2%-os lejtéssel.

A bányanyers köveket burkolás előtt át kell válogatni, le kell mosni és tiszta,száraz állapotban szabad csak felburkolni.Mivel mindenegyes kő a bányarétegtől függően egyedi színtónusú-még raklapon belül is-ezért célszerű az egész felületre való követ kiszállítani és a színtónusokat keverve felburkolni.Szabálytalan alakú természetes köveknél 10-30% többlettel kell kalkulálni a rakási ,vágási veszteség miatt. Kültérben  a köveket flexibilis, speciális kőragasztóval kell ragasztani.A ragasztást a Buttering-Floating (kombinált) technológiával végezzük úgy,hogy az ajzatot is kellősítsük ragasztóval,valamint a kő hátoldalát is – „vajas kenyér”  módszerrel-bevonjuk a ragasztóval.

Ügyeljünk hogy a burkoló kövek alatt üregmentes legyen a ragasztóágy

A fugázás megkezdése előtt célszerű a kövek felületét előimpregnálni-ez nagy mértékben megkönnyíti a fuga lemosását. Kövekhez speciális,széles kőfugázot kell alkalmazni. Kültéri járófelület fugázásához önthető,széles,flexibilis fugázót alkalmazzunk mivel ezek a fugázók tudják a legjobban m,egakadályozni a csapadékvíz behatolását a szerkezetbe.

A teljes felület fugázása előtt kisebb felületen próbafugázást célszerű végezni

A burkolt,fugázott felület teljes kiszáradása után-egy szárazabb időszakban-hordjuk fel a végleges impregnálást.Az impregnálók a fugázás elősegítése mellet megakadályozzák a csapadékvíz bepenetrálását a kő és a fugázó anyag struktúrájába,így nagymértékben növelik a szerkezet fagy-és időtállóságát valamint a tisztíthatóságot.A színmélyítő impregnálók továbbá kiemelik a természetes kövek színtónusait-segítve a maximális szépészeti hatás biztosítását.

Crystal white fehér márvány díszkavics beépítési ötletek »
Kőpanel falburkolatok »
Travertin járólapok és falburkolatok »