Párkány | Könyöklő | Fedlap

Kisokos
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Alapok

measurement

Mérés

Rendelés

Kövekről

Horus Mokka-Bézs Mészkő Ablakpárkány | Fedlap | Könyöklő

Könyöklő

Természetes kőből készült könyöklők kiváló helyet biztosítanak számunkra, hogy kényelmesen kinézzünk az ablakon és élvezzük a kilátást. Rendkívül funkcionálisak is, hiszen növényeinknek, olvasott könyveinknek vagy akár teás csészénknek is helyet adhatunk rajtuk, miközben kényelmesen pihenünk a teraszon. Mivel nem kell az esőtől tartanunk, így kisebb lejtéssel is beépíthetők, és általában nem igényelnek vízelvezetést. A megfelelő anyag kiválasztásával pedig összekapcsolhatjuk a kültéri és beltéri tereket. A külső és belső párkányok és könyöklők hozzájárulnak a nyílászárók és környékük hőszigeteléséhez is.

Ablakpárkány

Az ablakpárkány az ablak alatti részt fedve megakadályozza a víz beáramlását az ablaknyílásba és a falba. Ezáltal az ablakpárkány segít megvédeni a függőleges falazatot az eső, hó és jég káros hatásaitól, és csökkenti a lappangó nedvesség kialakulásának kockázatát. A lappangó nedvesség ugyanis hosszú távon károsíthatja a falat, és az esetleges fagyások során még nagyobb kárt okozhat.

Az ablakpárkányok tehát nem csak esztétikai szerepet töltenek be, hanem fontos funkcióval is bírnak az épület védelme és tartóssága szempontjából. Emellett nagyon szépek és kifejezik a ház stílusát, valóban mutatósak és még vonzóbbá teszik az épületet. Az ablakpárkányok anyagát és méretét az adott épület jellemzőihez, illetve az esetleges éghajlati és időjárási körülményekhez kell igazítani, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal végezhessék a feladatukat.

Fedlap

Fedlapokat a következő helyeken használhatunk:

Miért természetes kőből az igazi?

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

A megfelelő minőségű és szakszerűen kialakított kőpárkány (kültéri fedlap) hatékony védelmet nyújt a falazatnak a nedvesség és a csapadék ellen, ezáltal megőrzi a ház (lakás, kerítés) falainak állapotát és megelőzi a vizesedés által okozott fagy- és egyéb károkból adódó kellemetlenségeket.

home-renovation

A kőpárkányok az anyag minőségéből fakadóan tartósak és teljesen természetesek, valamint széles színválasztékunknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját otthonához illőt.

A kőből készült párkányokat egyszerűen lehet tisztítani, és a három éventi egyszeri impregnáláson kívül nem igényelnek különösebb ápolást. Az impregnálás segít megőrizni eredeti színüket és növeli a kő kosztaszító képességét.

A kőből készült párkányok sokkal időtállóbbak a többi anyaggal szemben.

Ablakpárkány mérés
Vízorr: Minden a falfelületen túlnyúló oldalon csapadékelvezetés szükséges, ezt a célt szolgálja a vízorr. A vízorr 1,3 cm-re van a párkány szélétől és 6 mm vastag. Például egy kültéri ablakpárkánynál egy oldali vízorr szükséges, kerítés fedlap esetében két oldali vízorr, pilléreknél pedig négy oldali vízorral kell kalkulálni. Beltéri könyöklőknél általában nincs szükség vízorra.
Fülezettség: Ha megfelelő vízszigetelést szeretnénk biztosítani az ablakpárkány esetében, akkor fontos a fülezettség kialakítása. Ez azt jelenti, hogy a párkány két végét be kell építeni a falba (kb. 2 cm mélységben), így létrejön a fülezettség. A fülezettséget könyöklőknél is ki szoktuk alakítani.

Minden olyan helyen, ahol fali túlnyúlás lehetséges, a nettó mért szélességhez hozzá kell adni beltéri könyöklők esetében 2-3 cm-t. A kültéri ablakpárkányok és fedlapok esetében, ahol vízorr kialakítása is szükséges ott 3-4 cm-t. Példák:

 • Beltéri könyöklő esetében az egyik oldalhoz hozzáadunk 2-3 cm-t (nincs vízorr)
 • Kültéri ablakpárkánynál az egyik oldalhoz hozzáadunk 3-4 cm-t (egy oldali vízorr)
 • Kültéri kerítés fedlapnál mindkét oldalhoz hozzáadunk 3-4 cm-t (két oldali vízorr)
 • Pillérnél mind a négy oldalnál rászámolunk 3-4 cm-t (négy oldali vízorr)

Ahol fali beépítés szükséges ott a nettó hosszhoz plusz 2 cm-t kell hozzáadni. Például: Ablakpárkány és könyöklő esetében mindkét irányban plusz 2 cm-t rászámolunk.

A feltüntetett m² árak a következőket tartalmazzák
 • A megadott árak 2 cm-es anyagvastagság esetén érvényesek. 3 cm-es vastagságú alapanyagból történő gyártás esetén 30%-os felárat számítunk fel.
 • Az ár tartalmazza a leszabás, élképzés (45 fokos, 2 mm-es letörés), front él csiszolás, 1 oldali vízorr metszés, 5-5 cm oldal polírozás díját.
 • A termékek polírozott (fényes) felületű alapanyagból készülnek (kivéve Nero Dream Matt).
Extra kezelések (felárak)
 • Két oldali élcsiszolás és két oldali vízorr marás (pl. kerítés fedlap): 30% felár
 • Három oldali élcsiszolás és vízorr marás: 40% felár
 • Négy oldali élcsiszolás és vízorr marás (pl. pillér): 50% felár
Rendelés
 • Rendelésedet leadhatod a termékeknél található űrlap kitöltésével, e-mail küldésével, személyesen az üzletben vagy akár telefonon is. 
 • Mivel a termékek egyediek, ezért a gyártás előtt szükséges a rendelés pénzügyi rendezése. A pénzügyi rendezés után a várható beszállítás 10-15 munkanap.
 • 1 m² alatti rendelés esetén nettó 7.500 Ft-os gyártási logisztikai költséget számítunk fel.
 • További információkat az ÁSZF idekapcsolódó pontja tartalmazza.

A termékeink alapanyaga természetes kő, így a leszállított termékek színe árnyalatbeli eltéréseket mutathatnak az általunk bemutatott mintatermékhez képest. Mivel a természetben nem fordul elő két teljesen azonos kő, ezért a termékeink sem teljesen egyformák.

A természetes kő feldolgozásának sajátosságai miatt az anyagvastagságban is előfordulhatnak kisebb eltérések a megadott mérethez képest. A termékeink alapanyagában előfordulhatnak fosszíliák, ásványi zárványok és kristályosodások.

Azonban a termékek élettartama több évtizedig vagy akár évszázadokig is eltarthat, ha helyesen szállítják, tárolják és használják őket, valamint megfelelően ápolják.