fbpx

Archive for október, 2011

Időtálló teraszok építése

2011 október 7.

20 éves burkolástechnikai mérnöktanácsadó gyakorlatomban rengeteg tönkrement terasz-,uszoda- és kőburkolattal találkoztam. E rövid összefoglalóban abban segítek, hogy megfelelő, időtálló burkolatok készüljenek.

A teraszok növelik a lakóépületek tereit, nagymértékben hozzájárulnak a lakókomforthoz, a családok kedvenc tartózkodási helyei. Építészetileg központi helyzetük mellet viszont óriási igénybevételnek vannak kitéve (eső, hó, hősokk, fagy,állandó hőmozgás,stb.),ezért a teraszok szerkezetét mérnöki gondossággal kell megtervezni és kivitelezni.

Új szerkezet esetén a megfelelő rétegfelépítés a következő:
– aljzat: megfelelő szilárdságú, min. 2 %-os lejtést adó beton
– kenhető, repedésáthídaló vízszigetelés (pl.:SOPRO TDS 823) 2 rétegben
– a negatív sarkoknál (faltő, pillércsatlakozások ) hajlat erősítő szalag pl.:SOPRO DB 438 beépítése a 2 szigetelőréteg közé
-folyóságyas, szálerősített flexibilis ragasztó ( pl.: SOPRO VF 413)
-vízzáró, flexibilis trassz-kivirágzásmentes- fugázó (pl.: SOPRO FLEXFUG)
-rugalmas hézagtömítő a mozgási hézagokhoz (pl.: SOPRO SAPHIR szilikon)

A közvetlen burkolható vízszigetelő rendszerek elterjedésének magyarázata ,hogy a rendszer műszalilag többet nyújt ,mivel a vízszigetelés direkt a burkolat alatt helyezkedik el,így burkolati hiba esetén a behatoló víz közvetlenül a vízszigetelésbe ütközik.Mivel a rendszer kis szerkezeti vastagságú -1.5 cm rétegvastagsággal megoldható a vízszigetelés a hideg burkolattal együtt-,ezért erkély és terasz hidegburkolatának felújításánál is előnyösen alkalmazható.Ebben az esetben azonban a megfelelően előkészített felületre speciális alapozót kell felhordani(pl.: SOPRO HPS 673)

Miért kell folyóságyas,flexibilis ragasztót alkalmazni?A burkolandó aljzat és a burkoló lap hőtágulása eltérő,ezért hőmérsékletváltozás hatására óriási feszültség keletkezik a ragasztórétegben,a merev ragasztók tönkremennének.(A
normál fagyálló ragasztók egyáltalán nem alkalmasak a fentiek miatt kültérben!)Terasz esetében nem elégséges flexibilis és fagyálló ragasztó

alkalmazása, nagyon fontos, hogy a ragasztóágy üregmentes legyen-ezt csak a folyóságyas,flexibilis ragasztókkal érhetjük el!! Ügyeljünk arra, hogy a burkoló-lap fagyálló és minimum R10 de jobb,ha R 11 csúszásmentes besorolású legyen.Kültérben a nagyobb formátomú pl.:a 40×40 cm-es, sötétebb színű lapokat már nem ajánlom a nagy hőfeszültség miatt.A fuga szélessége minimum 3 mm legyen,amit flexibilis fugázóval szabad csak kitölteni.A burkolati mezőket 3-4 m hosszanként ,max. 12m2-es felületenként el kell dila-
tálni és min. 10 mm széles ,rugalmas hézagtömítést kell beépíteni.

Csak a fenti elveket betartó és megfelelő referenciákkal rendelkező kivitelezőt válasszunk.

Természetes kövek kültérben

2011 október 7.

Nemcsak középületekben, hanem a magánszféra építkezéseinél is reneszánszát éli a természetes kövek alkalmazása.Felületük és rajzulatuk utánozhatatlan karaktert és melegséget sugároz-mindenegyes kőlap egyedi unicum.   A kövek sokrétűsége, különböző műszaki tulajdonsága azonban sokszor próbára teszi  még az építési szakember tudását is.

Cikkünk abban próbál eligazítást nyújtani, hogy melyik terméskövet, mely igénybevételhez, milyen ragasztó – fugázó rendszerrel lehet  biztonsággal és időtállóan alkalmazni. Kültérben csak megfelelő szilárdságú és válogatott köveket szabad beépíteni. Teraszhoz,gépkocsibehajtóhoz a mészköveket nem ajánlom, ide pl.:a megfelelő fagyállósággal bíró,olvasztósó álló kvarcitokat lehet beépíteni-ügyelve a megfelelő vízelvezetésről,min.2%-os lejtéssel.

A bányanyers köveket burkolás előtt át kell válogatni, le kell mosni és tiszta,száraz állapotban szabad csak felburkolni.Mivel mindenegyes kő a bányarétegtől függően egyedi színtónusú-még raklapon belül is-ezért célszerű az egész felületre való követ kiszállítani és a színtónusokat keverve felburkolni.Szabálytalan alakú természetes köveknél 10-30% többlettel kell kalkulálni a rakási ,vágási veszteség miatt. Kültérben  a köveket flexibilis, speciális kőragasztóval kell ragasztani.A ragasztást a Buttering-Floating (kombinált) technológiával végezzük úgy,hogy az ajzatot is kellősítsük ragasztóval,valamint a kő hátoldalát is – „vajas kenyér”  módszerrel-bevonjuk a ragasztóval.

Ügyeljünk hogy a burkoló kövek alatt üregmentes legyen a ragasztóágy

A fugázás megkezdése előtt célszerű a kövek felületét előimpregnálni-ez nagy mértékben megkönnyíti a fuga lemosását. Kövekhez speciális,széles kőfugázot kell alkalmazni. Kültéri járófelület fugázásához önthető,széles,flexibilis fugázót alkalmazzunk mivel ezek a fugázók tudják a legjobban m,egakadályozni a csapadékvíz behatolását a szerkezetbe.

A teljes felület fugázása előtt kisebb felületen próbafugázást célszerű végezni

A burkolt,fugázott felület teljes kiszáradása után-egy szárazabb időszakban-hordjuk fel a végleges impregnálást.Az impregnálók a fugázás elősegítése mellet megakadályozzák a csapadékvíz bepenetrálását a kő és a fugázó anyag struktúrájába,így nagymértékben növelik a szerkezet fagy-és időtállóságát valamint a tisztíthatóságot.A színmélyítő impregnálók továbbá kiemelik a természetes kövek színtónusait-segítve a maximális szépészeti hatás biztosítását.

Időtálló, természetes kőburkolatok

2011 október 7.

Miért a természetes kő ?

Felületük melegséget sugároz, természetes hangulatot  és utánozhatatlan karaktert nyújt rajzolatuk  -mindenegyes kőlap egyedi, unikum. Szépsége időtálló! A feng-shui szerint az  egészséges élet alapja a harmonikus otthon és lakókörnyezet. A természetes kőburkolatok kivételes látványukkal életünkhöz erőt és energiát adnak ! „ Kipihenten, feltöltődve indulsz el  természetes kővel burkolt  álomotthonodból”

Miért a CARLO Kőcentrum ?

Mivel a különböző kőutánzatoknak (műanyag, öntött műkő stb) nincs meg az a harmóniát bitosító hatásuk , mint az igazi, természetes köveknek, nálunk kizárólag csak természetes kőburkolatot találsz. Természetes  kőburkolatok arzenáljából 20 éves burkolástechnikai tapasztalatunkkal  magánszemélyeknek, burkolóknak, építészeknek  biztosítjuk az esztétikailag és műszakilag optimális, időtálló kőburkolatot. „ Több mint 100 fajta felburkolt mintafelületből  segítünk kiválasztani álomotthonod egyedi kőburkolatát „

Crystal white fehér márvány díszkavics beépítési ötletek »
Kőpanel falburkolatok »
Travertin járólapok és falburkolatok »