fbpx

TECHNOLÓGIAI UTASÍTÁS A BAVARIA (SOLNHOFFENI) MÉSZKŐLAPOK BURKOLÁSÁHOZ

„Több mint 100 fajta természetes kőburkolatból

 segítünk  kiválasztani álomotthonod időtálló burkolatát ”

 

Üzlet/Raktár:  8900 Zalaegerszeg,  74-es út ,Kanizsai út -KŐBÁSTYA

   Tel/Fax: 06/92/311-286    www.carlokocentrum.hu                                                                  

HOGY  IDŐTÁLLÓ  BURKOLATOD  LEGYEN,

                        -BURKOLATRENDSZER  GARANCIÁVAL !!!

 

Technológiai utasítás a Bavaria (válogatott solnhofeni ) mészkőlapok burkolásához

„ A megfelelő szépészeti hatás elérése érdekében előírás , hogy a csodás Bavaria

           mészkövet felburkoló szakember 1-2 dl minőségi vörösbort (=gyógyszert) fogyasszon 

                   – pl villányi oporto , lehetőleg Polgár pincészettől, mivel ezen kő felburkolása egy művészeti tevékenység , amihez ihlet és intuició szükségeltetik !

Carlo…A kövek szerelmese…”

Szabálytalan alakú természetes köveknél a világszabvány szerinti kereskedelmi m2  3-10 cm-es fugával értendő. Ezért nálunk,-mivel itt sokszor szűkebb fuga az igény- célszerű 10-30 % szabási és beépítési veszteséggel kalkulálni  !!!  ( Méretre vágott köveknél is érdemes min. 5-10 % káloval kalkulálni)

A Bavaria import, tömött mészkőlapokat elsősorban  belsőtérben függőleges és vízszintes felületek  valamint, külsőtérben főként függőleges felületek burkolására javasoljuk.

 Kültéri  járófelületként való  alkalmazás esetén a fagyállóság nem garantált!

 A rizikó csökkentése érdekében kültéri járófelület esetén minimum 9-10 mm vastagságú, válogatott , rétegmentes köveket  szabad csak  beépíteni a burkolástechnikai előírások maximális betartásával..

Kültérben a szerkezetet a nedvességtől védeni kell-amennyiben  szükséges  vízszigetelést kell beépíteni , a csapadékvízelvezetést meg kell oldani  a tervezett tágulási hézagok, a hézagkiosztás valamint a megfelelő lejtési viszonyok kialakításával együtt. Mészköveket a fagyállóság növelése miatt impregnálni kell !

  Természetes kövek burkolásánál a lapok rögzítését  különös gonddal meg kell tervezni.

A burkolandó felület megfelelő anyagú, minőségű és szerkezetű legyen !  Rizikós aljzatoknál pl: hőszigetelés, magashomlokzat stb kérje szaktanácsadásunkat !

  A burkolandó beton alapfelület maradék-nedvességtartalma az előírt érték alatti legyen  illetve ahol min. technológiai kivárási idő szükséges , azt be kell tartani . Pl:  A zsugorodási folyamatok miatt cementkötésű esztrich , aljzatbeton esetén  min.28 nap !   A vakolat légszáraz legyen.

  A burkolandó felületet előírásszerűen elő kell készíteni úgy , hogy az repedésmentes , megfelelő szilárdságú , tiszta , por- és tapadást gátló szennyeződésektől mentes legyen .

  Az aljzatban lévő repedéseket az RH  erőzáró injektálógyantával ki kell javítani .

Gipszkötésű aljzatokat (gipszesztrich , gipszvakolat , gipszkartonlap ) a GD higítatlan alapozóval kell ellátni . Egyéb ásványi aljzatokat ( javított mészvakolat,  cementvakolat , aljzatbeton stb.,  a GD   vízzel 1:1 arányban hígított változatával kell alapozni .Szükség esetén az AMT   (2-30 mm) gyorskötő javítóhabarccsal ki kell egyenlíteni az aljzatot illetve a lejtést adó réteget el kell készíteni .Ahol szükséges- erkély , terasz , lábazat , támfal , kerítés,üzemi víz stb.  , közvetlenül burkolható kenhető vízszigetelést be kell építeni,-kérd szaktanácsadásunkat !

  A természetben bányászott kövek ásványi összetétele változó, mindenegyes kőlap egyedi uniqum, ezért természetes kövek esetén a bemutatott mintakövek, mintafelületek színben, struktúrában stb. eltérhetnek az egyes szállítmányoktól.  A fentiek miatt a burkolandó köveket át kell rakni, ki kell válogatni ahhoz, hogy a maximális szépészeti és minőségi eredményt megkapja az építtető. Kültéri burkolatok esetén csak válogatott lapokat szabad beépíteni!

   Mivel a hasított kövek felülete bányanyers , a beépítés előtt a felső , instabil , laza rétegeket nagynyomású vízzel , drótkefével stb. el kell távolítani.A beépítéskor a kőlap száraz és tiszta legyen.

A köveket csak speciális vágókoronggal szabad vágni , amely nem roncsolja a kő struktúráját.  A   Bavaria mészkőhöz alkalmas vágókorongok : TOP MARMOR mészkővágó korongok:  TOP MARMOR 1023 típus

A burkoláskor az aljzat és a környezet hőmérséklete +5Cés+25C között legyen!

Figyelem!

 A természetes köveknél az építési nedvesség valamint a csapadékvíz felületi elszíneződést okozhat. Trasszragasztókkal és -fugázókkal csökkenthetők  az elszíneződések, a technológia beállításához próbaragasztást és próbafugázást javaslunk.

Alkalmazandó    KŐragasztók:

P 9 (5-7 mm hez ) és  Kőflex (8-12 mm-hez)

No 101 S1Trassz flex elszíneződésmentes,  flexibilis, kőragasztó nagyobb hőterhelés esetén pl:kandalló mellettHŐSZIGETELÉSRE gyári garanciával

  Nagyobb terhelés esetén (közösségi épületek padlói, kültér stb.) üregmentesen kell a ragasztóágyat beépíteni az úgynevezett „buttering-floating” vagy kombinált ragasztási technikával, ahol nemcsak az aljzatot kellősítjük a ragasztóval , hanem a burkolólap hátoldalát is.

   Fugázás előtt a leragasztott lapok felületét tiszta vízzel lemossuk , valamint a fugákban lévő esetleges szennyeződéseket ( por ) kitisztítjuk . A megszáradt lapok  felületét a járófelületre is alkalmas BPS színmélyítő impregnálóval,  kisebb ecset vagy szivacs segítségével óvatosan lekezeljük úgy , hogy az a fugákba ne kerüljön ( felhasználás:kb.: 4-8 m2/l  )- gumikesztyűt viseljünk !!

Munkavégzéskor  lehetőleg szellőztessük a helyiséget !

 A fugázást ennek kiszáradása után kezdhetjük, tehát a BPS impregnálót a fugázás előtt célszerű felvinni , mert  ezzel  megkönnyítjük a lapokról a fugázóanyag lemosását.

A BPS impregnáló előnyei:

-fugázást elősegíti

-víztaszító , ezáltal növeli a fagyállóságot, időtállóságot

-kosztaszító, olajálló –tisztíthatóságot megkönnyíti

-SZÍNMÉLYÍTŐ-GYÖNYÖRŰ SZÍNT AD A KŐNEK 4

Az impregnálást 1-3 évente javasoljuk megismételni, a felület mindig tiszta és száraz legyen ! A fugára is rákenhető, annak védelmét is javítja .

Alkalmazandó  SZÉLES,TRASSZ KŐFUGÁZÓ:

FL (2-20 mm ),  flexibilis, víztaszító,trassztartalmú terméskő fugázó

   Csak tiszta vizet alkalmazzunk a kőfelület tisztítására!

  Az előírt helyeken az MSIL speciális,   elszíneződésmentes, rugalmas hézagtömítőt-kőszilikont- be kell építeni: negatív és pozitív sarkok, meződilatációk (beltérben min. 36 m2 -ként, kültérben min. 12-16 m2 -ként) idegenanyag csatlakozások , szerkezeti dilatációk stb., A rugalmas hézagtömítő  szélessége beltérben min: 8 mm , kültérben min: 10 mm legyen illetve szerkezeti dilatáció esetén a méretezett dimenzió . Az úgynevezett háromdimenziós letapadás elkerülése végett a rugalmas hézagtömítő beinjektálása előtt be kell építeni a DIN háttérkitöltő profilt .

 

TISZTÍTÁS:

A Bavaria természetes kőlapburkolatok tisztítása egyszerű és olcsó: tiszta, langyos víz és folyékony szappan elegendő. Makacs szennyeződések eltávolítására –előzetes próbatisztítás után-az MNW 706  természetes kőtisztítószert  vagy növényi lerakódások eltávolítására az AFR 746  tisztítószert alkalmazhatjuk.

Az Carlo-Stone kft által forgalmazott BAVARIA mészkövek –a fenti technológiai utasítás betartása esetén –megfelelnek az EN 12058 európai szabvány előírásainak, és a termék a CE megjelölésre jogosult 

 

2018.07.05 .  Zalaegerszeg,                              Kerese Carlo építészmérnök

                                                                    „ A természetes kövek szerelmese”

 

                   

Válogatott BAVARIA mészkőburkolat-Kálócfai arborétum

 

Válogatott BAVARIA mészkőburkolat-átrium burkolat Zalaegerszeg

 

Válogatott BAVARIA mészkőburkolat- Zala megye

 

   „6 érv-Miért a CARLO Kőcentrum :

„ A Carlohoz kell jönni , mert itt válogatott köveket kapsz !”

„Több mint 100 fajta felburkolt  mintafelületből  választhatsz!”

„ Ingyenes mérnöki tanácsadást  kapsz a Carlotól!”

„A Carlonál van kőragasztó, kőfugázó, kőimpregnáló is raktáron !”

„A Carlo vevői többsége ajánlással jön !”

„A Carlonál mindig kapsz ajándékot !”

 

                                           Kerese Károly Carlo

                                                        …A kövek szerelmese…

                                           Építészmérnök…20 éves burkolástechnikával

                                                                 

ZALAEGERSZEG, 74-ES ÚT ( KANIZSAI ÚT)-KŐBÁSTYA  TEL:20/9469-899                                          www.carlokocentrum.hu  

Crystal white fehér márvány díszkavics beépítési ötletek »
Kőpanel falburkolatok »
Travertin járólapok és falburkolatok »