fbpx

TECHNOLÓGIAI UTASÍTÁS A LATIN KVARCIT TERMÉSZETES KVARCITPALA KŐLAPOK BURKOLÁSÁHOZ

„Több mint 100 fajta természetes kőburkolatból

 segítünk  kiválasztani álomotthonod időtálló burkolatát ”                                                                         

Üzlet/Raktár:  8900 Zalaegerszeg,  74-es út ,Kanizsai út -KŐBÁSTYA

   Tel/Fax: 06/92/311-286,  06/20/9469-899   www.carlokocentrum.hu

HOGY IDŐTÁLLÓ BURKOLATOD LEGYEN,

-Technológiai utasítás az LATIN  KVARCIT 

természetes kvarcitpala  kőlapok burkolásához

 

                  „ A megfelelő szépészeti hatás elérése érdekében előírás , hogy a csodás természetes köveket felburkoló szakember 1-2 dl minőségi vörösbort (=gyógyszert) fogyasszon 

                   – pl villányi oporto , lehetőleg Polgár pincészettől, mivel a kövek felburkolása                                     művészeti tevékenység , amihez jókedv, ihlet és intuició szükségeltetik !

Carlo…A kövek szerelmese…”

 

Szabálytalan alakú természetes köveknél a világszabvány szerinti kereskedelmi m2  4-10 cm-es fugával értendő. Ezért nálunk,-mivel itt sokszor szűkebb fuga az igény- célszerű 10-30 % szabási és beépítési veszteséggel kalkulálni  !!!

  ( Méretre vágott köveknél is érdemes min. 5-10 % beépítési veszteséggel kalkulálni)

A  Latin Kvarcit import  kvarcit kőlapok belső és külső térben , falburkolatként és járófelületre egyaránt alkalmasak. Kültéri  járófelületként való  alkalmazás esetén csak  válogatott , rétegmentes köveket  szabad csak  beépíteni a burkolástechnikai előírások maximális betartásával.!  Gépkocsibehajtó  esetén minimum 2-3 cm vastagságú követ kell alkalmazni,  megfelelő rétegfelépítésű  szerkezet  alkalmazása mellett.

 

Természetes kövek burkolásánál a lapok rögzítését  különös gonddal meg kell tervezni.A burkolandó felület megfelelő anyagú, minőségű és szerkezetű legyen ! 

Kültérben a szerkezetet a nedvességtől védeni kell-amennyiben  szükséges  vízszigetelést kell beépíteni , a csapadékvízelvezetést meg kell oldani  a tervezett tágulási hézagok, a hézagkiosztás valamint a megfelelő lejtési viszonyok kialakításával együtt.

   A burkolandó alapfelület szilárdsága  valamint  maradék-nedvességtartalma az előírt érték  legyen  ( CM készülék ).A  technológiai kivárási időket  be kell tartani Pl.:        A zsugorodási folyamatok miatt cementkötésű esztrich, aljzatbeton esetén min. 28 nap, vastagabb betonszerkezetek esetén min. 3 hónap kivárási időt be kell tartani. Az előírt maradék –nedvességtartalom cementkötésű aljzatok esetén 4% alatti, gipszkötésű aljzatok esetén 0.5 % alatti legyen .Padlófűtés esetén a burkolás előtt a cementbázisú aljzatbetont  és a gipszesztrichet egyaránt előírásszerit fel kell fűteni .Az aljzatokban padlófűtés esetén max. 36 m2-ként szerkezeti dilatációt kell kialakítani – a fűtési köröket már ez alapján kell megtervezni és kialakítani -melyet a burkolatban is tovább kell vinni .A kültéri burkolatok szerkezeti valamint burkolati dilatációit az előírásoknak  megfelelően  kell  kialakítani  ! Kőburkolatok esetén 3-5 m- ként minimum   10 mm széles rugalmas hézagtömítést kell kialakítani a burkolaton.

    A burkolandó vakolatoknak légszáraznak, kell lenniük.

Rizikós aljzatoknál pl: hőszigetelés, magashomlokzat stb kérje szaktanácsadásunkat !

 

 A burkolandó felületet előírásszerűen elő kell készíteni úgy . hogy az repedésmentes , megfelelő szilárdságú , tiszta , por- és tapadástgátló szennyeződésektől mentes legyen .

Gipszkötésű aljzatokat (gipszesztrich, gipszvakolat, gipszkartonlap)  a  GD alapozó hígítatlan változatával kell ellátni , egyéb ásványi aljzatokat ( javított mészvakolat,  cementvakolat , aljzatbeton stb., ) a GD alapozó vízzel 1:1 arányban hígított változatával kell alapozni . Szükség esetén az AMT (3-30 mm) trasszos,gyorskötő felületkiegyenlítőval  ki kell egyenlíteni az aljzatot illetve a lejtést adó réteget el kell készíteni . Ahol szükséges, közvetlenül szükséges kenhető vízszigetelést  kell beépíteni .

A természetben bányászott kövek   ásványi összetétele a bányarétegtől függően változó , mindenegyes kőlap egyedi uniqum , ezért természetes kövek esetén  a bemutatott mintakövek , mintafelületek színben , struktúrában stb. eltérhetnek  az egyes szállítmányoktól . A fentiek miatt a burkolandó köveket a 10-30 %  rakási és vágási veszteség bekalkulálásával   egy ütemben kell megrendelni ! Az építéshelyen a köveket ki  kell rakni , ki kell válogatni ahhoz , hogy a maximális szépészeti és minőségi eredményt megkapja az építtető . Kültéri burkolatok esetén csak minőségi, kiválogatott lapokat szabad beépíteni

 

  Mivel a hasított kövek felülete bányanyers, a beépítés előtt a felső, instabil, laza rétegeket nagynyomású vízzel, drótkefével stb. el kell távolítani. Beépítéskor a kőlap száraz és tiszta legyen. A kvarcit köveket csak speciális vágókoronggal szabad vágni , amely nem roncsolja a kő struktúráját . A latin kvarcit lapokhoz alkalmas vágókorongok : TOP MARMOR  

 

A természetes köveknél az építési nedvesség valamint a csapadékvíz felületi elszíneződést okozhat. Trasszragasztókkal és -fugázókkal csökkenthetők  az elszíneződések. Figyelem ! A kőzetek ásványi  összetétele valamint az építéshelyi körülmények változóak lehetnek , ezért a technológia beállításához és az elszineződés kizárása érdekében próbaragasztást javaslunk !   

Alkalmazandó    KŐragasztók:

STEINKLEBER  Trassz flex elszíneződésmentes, középágyas, flexibilis,  speciális kőragasztó nagyobb terhelés esetén kültérben  –pl  járófelületre is stb.

RKS S1  Trassz flex elszíneződésmentes,  flexibilis,  spec. kőragasztó nagyobb hőterhelés esetén pl:kandalló mellettHŐSZIGETELÉSRE gyári garanciával

 Nagyobb terhelés esetén (közösségi épületek padlói, kültér stb.) üregmentesen kell a ragasztóágyat beépíteni az úgynevezett „buttering-floating” vagy kombinált ragasztási technikával, ahol nemcsak az aljzatot kellősítjük a ragasztóval , hanem a burkolólap hátoldalát is.

 

Fugázás előtt a leragasztott lapok felületét tiszta vízzel lemossuk , valamint a fu- gákban lévő esetleges szennyeződéseket ( por ) kitisztítjuk . A megszáradt lapok  felületét a járófelületre is alkalmas BLOCK PAVING SEAL színmélyítő hidrofó- bizálóval vagy a nemszínmélyítő WATERSEAL impregnálóval átitatjuk úgy , hogy az a fugákba ne jusson be, csak a kő felületi síkjára kerüljön (felh: 4-8  l/m2 )- gumikesztyűt viseljünk ! Munkavégzéskor  lehetőleg szellőztessük a helyiséget !

 

A fugázást ennek kikeményedése után kezdhetjük.

 Ez a módszer megkönnyíti a lapokról a fugázóanyag lemosását, valamint plusz felületi védelmet ad, növeli a későbbi tisztíthatóságot és  a fagyállóságot, -a BPS színmélyítő változat karakteresebb, erősebb színt   ad a természetes köveknek.

Az impregnálást 1-3 évente javasoljuk megismételni, a felület mindig tiszta és száraz legyen ! Az a fugára is rákenhető, annak védelmét is javítja.

 

Terheléstől és fugaszélességtől függően alkalmazandó fugázók:

– FL ( 2-20 ) beige, jurabeige, grau, sandgrau , betongrau : Széles, flexibilis, trassz kőfugázó

TNF  nagyszilárdságú (5-40 mm) : Széles, flexibilis, trassz sóálló kőfugázó

A trasszos fugázók nagymértékben csökkentik a felületi „kivirágzásokat”

       Csak tiszta vizet alkalmazzunk a kőfelület tisztítására fugázáskor ! 

Figyelem ! A kőzetek ásványi  összetétele valamint az építéshelyi körülmények változóak lehetnek , ezért az elszineződés kizárása  illetve a fugázási technológia beállítása érdekében próbafugázást javaslunk !

  Amennyiben a fugázás után a kő felületén cementfátyol marad,- a kő anyagától függően, csak  megfelelő  cementfátyoleltávolítót szabad használni. Konzultáció !

 

Az előírt helyeken az MSIL elszíneződésmentes, rugalmas kőszilikont kell beépíteni: negatív- pozitív sarkok, meződilatációk (beltérben min. 36 m2 -ként, kültérben min. 12-16 m2- ként), idegenanyagcsatlakozásoknál, szerkezeti dilatációknál stb.

 A rugalmas hézagtömítő  szélessége beltérben min: 8 mm , kültérben min: 10 mm legyen illetve szerkezeti dilatáció esetén a méretezett dimenzió . Az úgynevezett háromdimenziós letapadás elkerülése végett a rugalmas hézagtömítő beinjektálása előtt be kell építeni a  DIN-POLYBAND háttérkitöltő profilt .

 Az építéstudomány mai állása szerint a rugalmas hézagtömítőként alkalmazott szilokonok un felújításra szoruló fugák , ez azt jelenti , hogy évente a szerkezeteket többször át kell vizsgálni (pl tél előtt és tél után) és amennyiben károsodást észlel a tulajdonos ,  azt annak költségére ki kell javítani  .

 

TISZTÍTÁS:   Minden esetben próbatisztítást javaslunk !

A  természetes kőlapburkolatok tisztítása egyszerű és olcsó: tiszta, langyos víz és az üzletünkben kapható KŐSAMPON  sok esetben elegendő . Makacs szennyeződések eltávolítására –előzetes próbatisztítás után-az MNW 706  természetes kőtisztítószert  vagy növényi lerakódások eltávolítására az AFR 746  tisztítószert alkalmazhatjuk.

 

2018.07.14 .Zalaegerszeg,  Kerese Carlo építészmérnök  – „ A természetes kövek szerelmese

„Hogy ne legyen garanciális gondod-

 IDŐTÁLLÓ MŰSZAKI MEGOLDÁSOKKAL SEGÍTÜNK A BURKOLÁSTECHNIKÁBAN ”                               

Crystal white fehér márvány díszkavics beépítési ötletek »
Kőpanel falburkolatok »
Travertin járólapok és falburkolatok »