fbpx

TECHNOLÓGIAI UTASÍTÁS A DALMÁT (HORVÁT) MÉSZKŐLAPOK BURKOLÁSÁHOZ

„Több mint 100 fajta természetes kőburkolatból

 segítünk  kiválasztani álomotthonod időtálló burkolatát ” 

Üzlet/Raktár:  8900 Zalaegerszeg,  74-es út ,Kanizsai út -KŐBÁSTYA

   Tel/Fax: 06/92/311-286    www.carlokocentrum.hu

                                                                    

HOGY IDŐTÁLLÓ BURKOLATOD LEGYEN,

                       BURKOLAT- RENDSZER GARANCIÁVAL !!!

 

Technológiai utasítás a Dalmát (horvát) mészkőlapok burkolásához

 

„ A megfelelő szépészeti hatás elérése érdekében előírás , hogy a csodás Dalmát

           mészkövet felburkoló szakember 1-2 dl minőségi vörösbort (=gyógyszert) fogyasszon 

                   – pl villányi oporto , lehetőleg Polgár pincészettől, mivel ezen kő felburkolása egy művészeti tevékenység , amihez ihlet és intuició szükségeltetik !

Carlo…A kövek szerelmese…”

 

Szabálytalan alakú természetes köveknél a világszabvány szerinti kereskedelmi m2  3-10 cm-es fugával értendő. Ezért nálunk,-mivel itt sokszor szűkebb fuga az igény- célszerű 10-30 % szabási és beépítési veszteséggel kalkulálni  !!!  ( Méretre vágott köveknél is érdemes min. 5-10 % káloval kalkulálni)

 

A Dalmát import, tömött mészkőlapokat elsősorban  belsőtérben függőleges és vízszintes felületek  valamint, külsőtérben főként függőleges felületek burkolására javasoljuk.

 Kültéri  járófelületként való  alkalmazás esetén a fagyállóság nem garantált!

 A rizikó csökkentése érdekében kültéri járófelület esetén minimum 2-3 cm vastagságú, válogatott , rétegmentes köveket  szabad csak  beépíteni a burkolástechnikai előírások maximális betartásával..

Kültérben a szerkezetet a nedvességtől védeni kell-amennyiben  szükséges  vízszigetelést kell beépíteni , a csapadékvízelvezetést meg kell oldani  a tervezett tágulási hézagok, a hézagkiosztás valamint a megfelelő lejtési viszonyok kialakításával együtt. Mészköveket a fagyállóság növelése miatt impregnálni kell !

  Természetes kövek burkolásánál a lapok rögzítését  különös gonddal meg kell tervezni.

A burkolandó felület megfelelő anyagú, minőségű és szerkezetű legyen !  Rizikós aljzatoknál pl: hőszigetelés, magashomlokzat stb kérje szaktanácsadásunkat !

  A burkolandó beton alapfelület maradék-nedvességtartalma az előírt érték alatti legyen  illetve ahol min. technológiai kivárási idő szükséges , azt be kell tartani . Pl:  A zsugorodási folyamatok miatt cementkötésű esztrich , aljzatbeton esetén  min.28 nap !   A vakolat légszáraz legyen. 

A burkolandó felületet előírásszerűen elő kell készíteni úgy , hogy az repedésmentes , megfelelő szilárdságú , tiszta , por- és tapadást gátló szennyeződésektől mentes legyen .

  Az aljzatban lévő repedéseket az RH  erőzáró injektálógyantával ki kell javítani .

Gipszkötésű aljzatokat (gipszesztrich , gipszvakolat , gipszkartonlap ) a GD higítatlan alapozóval kell ellátni . Egyéb ásványi aljzatokat ( javított mészvakolat,  cementvakolat , aljzatbeton stb.,  a GD   vízzel 1:1 arányban hígított változatával kell alapozni .Szükség esetén az AMT   (2-30 mm) gyorskötő javítóhabarccsal ki kell egyenlíteni az aljzatot illetve a lejtést adó réteget el kell készíteni .Ahol szükséges- erkély , terasz , lábazat , támfal , kerítés,üzemi víz stb.  , közvetlenül burkolható kenhető vízszigetelést be kell építeni,-kérd szaktanácsadásunkat !

A természetben bányászott kövek ásványi összetétele változó, mindenegyes kőlap egyedi uniqum, ezért természetes kövek esetén a bemutatott mintakövek, mintafelületek színben, struktúrában stb. eltérhetnek az egyes szállítmányoktól.  A fentiek miatt a burkolandó köveket át kell rakni, ki kell válogatni ahhoz, hogy a maximális szépészeti és minőségi eredményt megkapja az építtető. Kültéri burkolatok esetén csak válogatott lapokat szabad beépíteni!

Mivel a hasított kövek felülete bányanyers , a beépítés előtt a felső , instabil , laza rétegeket nagynyomású vízzel , drótkefével stb. el kell távolítani.A beépítéskor a kőlap száraz és tiszta legyen.

A köveket csak speciális vágókoronggal szabad vágni , amely nem roncsolja a kő struktúráját.  A   Bavaria mészkőhöz alkalmas vágókorongok : TOP MARMOR mészkővágó korongok:  TOP MARMOR 1023 típus

A burkoláskor az aljzat és a környezet hőmérséklete +5Cés+25C között legyen!

Figyelem!

 A természetes köveknél az építési nedvesség valamint a csapadékvíz felületi elszíneződést okozhat. Trasszragasztókkal és -fugázókkal csökkenthetők  az elszíneződések, a technológia beállításához próbaragasztást és próbafugázást javaslunk.

Alkalmazandó    KŐragasztók:

KŐFLEX középágyas kőragasztó

STEINKLEBER  Trassz flex elszíneződésmentes, középágyas, flexibilis,  speciális kőragasztó nagyobb terhelés esetén –pl  járófelület stb.

RKS S1  Trassz flex elszíneződésmentes,  flexibilis,  spec. kőragasztó nagyobb hőterhelés esetén pl:kandalló mellettHŐSZIGETELÉSRE gyári garanciával

  Nagyobb terhelés esetén (közösségi épületek padlói, kültér stb.) üregmentesen kell a ragasztóágyat beépíteni az úgynevezett „buttering-floating” vagy kombinált ragasztási technikával, ahol nemcsak az aljzatot kellősítjük a ragasztóval , hanem a burkolólap hátoldalát is.

   Fugázás előtt a leragasztott lapok felületét tiszta vízzel lemossuk , valamint a fugákban lévő esetleges szennyeződéseket ( por ) kitisztítjuk . A megszáradt lapok  felületét a járófelületre is alkalmas BPS színmélyítő impregnálóval,  kisebb ecset vagy szivacs segítségével óvatosan lekezeljük úgy , hogy az a fugákba ne kerüljön ( felhasználás:kb.: 4-8 m2/l  )- gumikesztyűt viseljünk !!

Munkavégzéskor  lehetőleg szellőztessük a helyiséget !

 

 A fugázást ennek kiszáradása után kezdhetjük, tehát a BPS impregnálót a fugázás előtt célszerű felvinni , mert  ezzel  megkönnyítjük a lapokról a fugázóanyag lemosását.

A BPS impregnáló előnyei:

-fugázást elősegíti

-víztaszító , ezáltal növeli a fagyállóságot, időtállóságot

-kosztaszító, olajálló –tisztíthatóságot megkönnyíti

-SZÍNMÉLYÍTŐ-GYÖNYÖRŰ SZÍNT AD A KŐNEK 4

Az impregnálást 1-3 évente javasoljuk megismételni, a felület mindig tiszta és száraz legyen ! A fugára is rákenhető, annak védelmét is javítja .

 

Alkalmazandó  SZÉLES , TRASSZ KŐFUGÁZÓ:

QM   (5-20 mm ) flexibilis, trassztartalmú terméskő fugázó

   Csak tiszta vizet alkalmazzunk a kőfelület tisztítására!

 

  Az előírt helyeken az MSIL speciális,   elszíneződésmentes, rugalmas hézagtömítőt-kőszilikont- be kell építeni: negatív és pozitív sarkok, meződilatációk (beltérben min. 36 m2 -ként, kültérben min. 12-16 m2 -ként) idegenanyag csatlakozások , szerkezeti dilatációk stb., A rugalmas hézagtömítő  szélessége beltérben min: 8 mm , kültérben min: 10 mm legyen illetve szerkezeti dilatáció esetén a méretezett dimenzió . Az úgynevezett háromdimenziós letapadás elkerülése végett a rugalmas hézagtömítő beinjektálása előtt be kell építeni a DIN háttérkitöltő profilt .

 

TISZTÍTÁS:

A Bavaria természetes kőlapburkolatok tisztítása egyszerű és olcsó: tiszta, langyos víz és folyékony szappan elegendő. Makacs szennyeződések eltávolítására –előzetes próbatisztítás után-az MNW 706  természetes kőtisztítószert  vagy növényi lerakódások eltávolítására az AFR 746  tisztítószert alkalmazhatjuk.

 

2018.07.05 .Zalaegerszeg,                           

                                                                     Kerese Carlo építészmérnök

                                                                    „ A természetes kövek szerelmese”

 

Crystal white fehér márvány díszkavics beépítési ötletek »
Kőpanel falburkolatok »
Travertin járólapok és falburkolatok »